Arnica montana
Niet de gemakkelijkste....

Arnica montana is een plant van het hoogveen. Vanwege de naam " montana" kun je gemakkelijk denken dat hij in de bergen thuis hoort, maar ook in Nederland hebben we hoogveen: in Drenthe en de Achterhoek. Hier komt de arnica van nature voor. Inmiddels is het meeste veen door de mensen afgegraven en de arnicaplant is dan ook extreem zeldzaam geworden: hij staat op de rode lijst van met uitsterven bedreigde inheemse planten in Nederland. Voor zover ik weet, zijn er in de Achterhoek twee plaatsen waar de plant in het wild groeit. Beide plekken zijn beschermd vanwege dit nietige plantje.
De plek waar ik mijn kruidentuin heb, ligt in zo'n oorspronkelijk veenmoeras. Ook hier werd een eeuw of wat geleden turf gestoken (hoewel niet op dezelfde schaal als in Drenthe) en de grond is nog altijd erg zwart van kleur door de aanwezigheid van veen. De grond is dus van nature vrij zuur. De meeste planten houden daar niet zo van, maar Arnica juist wel. Kalk is voor Arnica montana een soort gif.
Toen ik mijn kruidentuin aanlegde, stond Arnica montana hoog op mijn wensenlijstje. Op deze grond moet het kunnen! Maar hoe kom je aan een zeldzame, met uitsterven bedreigde plant? Vrienden stuurden mij zaad op uit Zwitserland en uit Oostenrijk. Ik kweekte plantjes op, omringde ze met zorg, en zag ze vervolgens in de winter afsterven. Hoe kan dat nou? In de Alpen is het nog veel kouder, dus daar kan het niet aan liggen...
Opnieuw geprobeerd met een plantje dat ik bij een lokale kwekerij kocht (die kocht het weer in bij een kwekerij in Duitsland; ik heb een certificaat van herkomst, nodig bij beschermde planten). Deze overleefde wel de winter en liet bovendien toe, dat ik het plantje scheurde. Scheuren is een methode om planten te vermeerderen, waar deze soort zich goed voor leent. Aan het einde van elk groeiseizoen maakt de plant vanuit de wortel vanzelf nieuwe kleine plantjes aan. Als je die los snijd van de moederplant, kun je ze apart uitplanten. Dit bleek goed te werken. Ik heb in de loop van jaren vanuit dit ene aangekochte plantje, uiteindelijk hele bedden vol arnica weten te telen. Eerlijk is eerlijk: ik was er best trots op.
Het blijkt namelijk geen gemakkelijke gast te zijn. Los van de eisen die het stelt aan de grond (voldoende zuur, zeer constante vochtigheid), heeft hij ook nog eens een heleboel natuurlijke vijanden. Woelmuisjes, waarvan er hier altijd ongelofelijk veel hebben geleefd, graven hun gangen het liefst precies onder de rij met arnicaplanten door. De worteltjes van de planten komen dan in de woelgang te hangen, maken geen contact meer met aarde en het plantje krijgt geen water meer. Bovengronds zie je ze omvallen. Vooral direct na het planten is dit een groot risico, dat alleen te beperken is door twee keer per dag met de voeten de grond rond de plantjes aan te drukken.
Hebben ze dat overleefd en zijn ze eenmaal groot, dan gaan ze in mei/juni bloeien. Prachtige gele bloemen op hoge stengels. Juist die bloemen gebruik ik in de arnicazalf, littekenzalf en gewrichtszalf. En dan blijkt dat konijnen (die hier ook altijd in groten getale aanwezig waren) juist de bloemen erg lekker vinden. Ik ben jaren bezig geweest met het vinden van de juiste methode van bescherming tegen konijnen, vooral vanwege de arnica (al lusten ze van de kamille ook wel pap).
En dan is er nog een heel apart verschijnsel, dat ik alleen bij de arnica zie en bij geen enkele andere soort: soms gaan de planten gewoon spontaan dood. Zonder enige aanleiding die ik kan zien. Internet geraadpleegd: andere telers zien dit fenomeen ook en kunnen het ook niet verklaren. Je leert er mee leven: zeker een derde van de planten valt elk jaar uit. Reden te meer om elk jaar extra veel te scheuren en aan te planten. Toch was het niet voldoende om aan de vraag naar producten met Arnica bloemen te voldoen. Daarom heb ik in 2023 voor het eerst flink geïnvesteerd in plantgoed, aangekocht bij de Arnicakwekerij in Drenthe.
En toen werd het 2024.... het jaar van de overvloedige regenval. Maandenlang stonden de arnicabedden blank. Ik had er wel vertrouwen in dat de planten dat konden overleven; veen is tenslotte een natte, zuurstofarme bodem dus daar zijn ze op gebouwd. Inderdaad bleken de meeste planten na de nattigheid wel weer uit te lopen. Ze gingen ook bloeien, dus ik heb nog kunnen oogsten. Al die nattigheid lijkt zelfs voordelen te hebben: we waren van de woelmuizen verlost, voor het eerst sinds 1995. Een jaar later blijken ook alle konijnen weg te zijn (er zal wel een uitbraak van de konijnenziekte zijn geweest...). Je zou zeggen: hoera, nu gaat het voorwaarts met de Arnica montana. Maar het liep anders. De overvloedige nattigheid bracht een heel nieuw probleem mee: naaktslakken. Niet een paar, maar duizenden. Elke dag! Elke dag nieuwe! Je kon niet op blote voeten lopen, want dan stapte je steeds in de slakken. Slakken zijn hier nooit eerder een probleem geweest, waarschijnlijk door de aanwezigheid van voldoende egels, merels en wie weet: zelfs de woelmuizen. Maar deze slakken waren oneetbaar voor al deze inheemse dieren. Ook de kippen lustten ze niet (en dat was maar goed ook; ik heb me laten vertellen dat ze allerlei nare parasieten bij zich hadden, waar egels en kippen erg ziek van kunnen worden). Het was echt een plaag van Bijbelse proporties. En natuurlijk vonden de slakken van al mijn kruiden juist uitgerekend de Arnica montana het lekkerst. Ze hebben ze allemaal opgegeten. Ik heb er niet 1 kunnen redden!
Voor elk probleem bestaat een oplossing. In dit geval is de oplossing: Aziatische loopeenden. Mijn broer bleek er twee te hebben, die in de kerstvakantie bij ons kwamen logeren. Wat een grappige dieren! Ik heb ze gehouden (mijn broer vond dat goed, gelukkig) en een vijvertje voor ze gemaakt. Ze lijken zich goed thuis te voelen. In het perk waar de eenden lopen, komen geen slakken meer voor! Eten ze ze werkelijk op??? Ik heb een keer een slak in hun voerbak gelegd en ze hebben er even aan gehapt, waarna ze als een speer naar de vijver renden om de snavel schoon te maken. Veel te slijmerig, die slak! Nee, ook loopeenden eten geen slakken, maar ze eten wel de slakken-eitjes. En dat is afdoende. Ik heb weer nieuwe arnicaplanten gekocht en in dit deel van de tuin uitgeplant, en er is geen slakkenvraat! Ik heb zelfs zaad kunnen winnen. Ik ga proberen hieruit nieuwe planten op te kweken, al zal dat ook wel niet vanzelf gaan. Experimenteren dus. Ik kom er op terug...


